HR voor KMO's, is dat zo anders dan binnen corporate omgevingen? 

13-03-2023

Ja, toch wel. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de rol van HR in KMO's (kleine en middelgrote ondernemingen) en in grote corporate omgevingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

 1. Schaal

  In een corporate omgeving is HR vaak gericht op het ondersteunen van duizenden medewerkers, terwijl in een KMO het aantal medewerkers aanzienlijk lager kan zijn. 

  Dit betekent dat de uitdagingen voor HR in beide omgevingen anders zijn. Maar daarom niet minder complex. 


 2. Specialisatie

  In een corporate omgeving zijn HR-afdelingen vaak onderverdeeld in verschillende specialisaties, zoals werving, training, compensatie en voordelen. In KMO's is er vaak één HR-persoon of een kleine HR-afdeling die verantwoordelijk is voor alle HR-functies.

  De grote uitdaging binnen KMO's zit hem dan ook in het professionaliseren van het HR-verhaal, zonder de nieuwste ontwikkelingen binnen HR uit het oog te verliezen. De nieuwste ontwikkelingen zijn dan weer op maat van corporate omgevingen, waardoor steeds een vertaalslag dient gemaakt te worden. 


 3. Flexibiliteit

  Gelukkig hebben KMO's daarentegen vaak meer flexibiliteit in het aanpassen van HR-processen en -beleid, omdat er minder beperkingen zijn dan in grote corporate omgevingen waar HR-beleid vaak moet voldoen aan strikte regels en richtlijnen.

  Pragmatiek rules binnen KMO's!


 4. Verantwoordelijkheden: 

  In een KMO kan HR een meer hands-on rol spelen bij het ondersteunen van de dagelijkse activiteiten van de organisatie, terwijl in een corporate omgeving HR zich meer kan richten op strategische kwesties en lange termijnplanning.

  Belangrijk detail! Let er als KMO zeker op niet enkel te focussen op de operationele kan van HR. Strategie is key om groei te realiseren. Voor dit onderdeel kan een externe visie een mooie meerwaarde betekenen. 


 5. Kosten

  In een KMO is HR-uitgaven vaak een belangrijke kostenpost, terwijl in een corporate omgeving HR-uitgaven vaak relatief gezien lager zijn, omdat HR-functies vaak worden gecentraliseerd en schaalvoordelen kunnen worden behaald.

  Zoek ook binnen een KMO steeds naar de beste ROI. 

Over het algemeen hangt de rol van HR in een organisatie dus af van de grootte, cultuur en doelen van de organisatie. Of het nu gaat om een KMO of corporate omgeving, HR blijft echter een belangrijke functie voor het ondersteunen van de medewerkers en de groei van de organisatie.


Wees de eerste om het nieuwste te lezen!